petek, 21. september 2018

4.DAN- THE CAT HOSPITAL 19.9.2018

Tjaša opravlja prakso na mačji kliniki. Na kliniki opravljata delo veterinarka in veterinarska tehnica, včasih pa so prisotni tudi študenti. 
Klinika je v celoti lepo urejena in opremljena. Ima dve čakalnici, predoperaijsko sobo, operacijsko sobo in hospital. Za kliniko imajo prostor v katerem so pralni in sušilni stroj, avtoklav in ostala oprema kot so transporterji, mačja hrana in priboljški, rezervni pribor itd. 

Prva jutranja naloga je čiščenje hospitala in mačjih boksov. Boksi v hospitalu so zelo lepo opremljeni in urejeni. Hospitalizirane mačke imajo možnost spodnjega in zgornjega nadstropja ter prehoda v drug prostor. V enem delu mačjega boksa je mačje stranišče,katerega je treba redno čistiti v drugem pa postelja in hrana. Bokse se vsako jutro očisti, mačkam pa pomije posodice in servira svežo hrano in vodo. Umazane posodice in stranišča mačk, ki so odšle domov se da v pomivalni stroj. 
Ker se čez dan nabere veliko umazanega perila, kompres, odej in umazanih krp ter mačjih posteljic za perilo redno skrbimo in ga dajemo v pralni in sušilni stroj.
Zanimiva lastnost mačje klinike je ponovna uporaba transportnih škatel, katere ne zavržejo ampak iz njih naredijo hišice za tiste mačke, ki se raje skrivajo in niso izpostavljene človeškim očem.
Prvi pacient je bil maček, ki je prispel na kastracijo. Poseg tu opravljajo drugače, kot pri nas, saj ne uporabljajo inštrumentov. Mačku smo izmerili tudi krvni tlak in naredili rentgensko sliko čeljusti in zob, katere smo nato očistili. 

Po posegu smo mačka namestili v boks, operacijsko sobo pospravili in razkušili, inštrumente pa pomili. Tu za avtoklaviranje ne uporabljajo vrečk za avtoklaviranje ampak komprese, iz katerih naredijo zavitek. Pokazala sem jim slovenski način zavijanja inštrumentov, nad katerim so bili navdušeni in ga bodo v prihodnje uporabljali. 


Naslednji pacient je prišel na ipraznjenje mehurja. Naredili smo hitre teste in specifično težo pogledali pod refraktometrom.Zadnji pacient je bil maček, kateremu smo amputirali nogo in hospitalizirali. Poseg je potekal podobno kot pri nas.


Ni komentarjev:

Objavite komentar